Завдяки проекту підтримки регіональних центрів розвитку України, студенти спеціальності «Міжнародні економічні відносини» ЖДТУ мали можливість здобути знання щодо започаткування господарської діяльності в ЄС, особливостей застосування знаку CE, а також можливостей фінансування українських стартапів у Польщі.

04 жовтня 2018 р. працівники департаменту підтримки підприємництва PARP (Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości) в рамках реалізації проекту підтримки регіональних центрів розвитку, що фінансується програмою Polska Pomoc, провели тренінг “Експорт до Польщі/ЄС”. Метою зустрічі було надання інформації щодо виведення товарів з третіх країн на ринок ЄС, особливостей використання знаку СЕ, основ господарського права, особливостей реєстрації підприємства у ЄС з дотриманням вимог щодо європейського товариства. Також були висвітлені форми господарської діяльності в Польщі, зокрема можливість он-лайн реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю.

Знання права Євросоюзу є обов’язковим для підприємств, які стратегічно планують розвиток на ринках ЄС. Єдиний ринок, що ґрунтується на свободі надходження товарів, послуг, людських ресурсів та капіталу, – це ринок, відкритий для контрагентів з третіх країн. Однак, існує ряд правових обмежень. Знання цих обмежень особливо важливе для підприємств, які кооперуються з польськими підприємцями, поставляючи їм комплектуючі чи напівфабрикати.

Тренінги щодо сертифікації СЕ особливо важливі, оскільки майже половина продукції, що виробляється в ЄС, вимагає такого сертифікату. Кожне підприємство, яке хоче продавати на ринку Євросоюзу, рано чи пізно може зустрітися з необхідністю дотримання стандартів безпеки та якості, що підтверлдує СЕ (вимоги доректив так званого Нового Підходу ЄС)

 «Відвідавши тренінг “Експорт до Польщі/ЄС”, я дізналася для себе багато нового та цікавого, нам розкрили тонкощі маркування СЕ, перелік документів, необхідних для експорту та вимоги до їх оформлення. Велике спасибі польським експертам за чудово надану інформацію” (Марія Мошківська, МЕ-4).

“В рамках польсько-українського співробітництва 4 жовтня 2018 року у Житомирі на базі Центру розвитку місцевого самоврядування відбувся тренінг, який був присвячений розвитку регіонального бізнесу та просуванню продукції до країн ЄС, зокрема Польщі. Ми дізналися багато корисної інформації, а саме правила реєстрації компанії в ЄС; форми ведення бізнесу Польщі. Також дізналися про дистанційні продажі, продажі за межами локалізації підприємства та характеристики системи оцінки відповідності, що діє у ЄС. Дякую організаторам за цікавий та пізнавальний тренінг” (Катерина Паламарчук, МЕ-2)

 «04 жовтня відвідав тренінг “Експорт до Польщі/ЄС”, було дуже цікаво дізнатися про сертифікацію продукції та нюанси, зв’язані з цією процедурою. Дякую організаторам» (Тарас Денисюк, МЕ-1)

«4 жовтня мали нагоду відвідати тренінг “Експорт до Польщі/ЄС”, що проводила в рамках підтримки регіональних центрів розвитку України PARP (Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości).

Тренінг проводився польською мовою з синхронним перекладом. Приємно відзначила, що протягом всього тренінгу жодного разу до послуг перекладача не звернулася, хоча використовувалася спеціальна економічна термінологія. Все було пояснено доступною мовою від носія. Це надихає вивчати польську мову за моїм  фахом й далі. Представники департаменту підтримки підприємництва розповіли нам, як важлива сертифікація СЕ для експорту в країни ЄС. Організація на найвищому рівні! Обожнюю розвиток у задоволення!» (Анна Саакян, МЕ-1)