Багатими на події були 6-7 вересня 2018 р. В ці дні професорсько-викладацький склад кафедри міжнародних економічних відносин ЖДТУ та студенти спеціальності «Міжнародні економічні відносини» долучилися до заходів Представництва ЄС в Україні.

Так, 06 вересня завідувач кафедри Катерина Романчук була присутня у Прес-центрі Житомирської обласної державної адміністрації на зустрічі з делегацією Представництва Європейського Союзу в Україні. На зустрічі було презентовано європейські програми для України у галузі освіти, культури, спорту, малого і середнього бізнесу.

В цей же день відбувся Семінар для представників місцевого бізнесу “Як знайти бізнес-партнера у Європейському Союзі?”, у якому взяли участь завідувач кафедри міжнародних економічних відносин ЖДТУ Катерина Романчук та доценти кафедри Віталій Бондарчук та Катерина Шиманська, а також студенти спеціальності «Міжнародні економічні відносини». Студенти з ентузіазмом сприйняли інформацію про різноманітність існуючих програм ЄС для України та висловили свої враження:

«Теми, представлені на семінарі, були пов’язані з діяльністю малого і середнього бізнесу та зовнішньоекономічною діяльністю підприємств. Метою семінару було пояснити, як бізнесмени з України можуть здійснювати експорт саме в країни Європи, що, на мою думку, є потенційно важливим для розвитку двосторонніх відносин з ЄС та розширення сфери діяльності підприємств з України» (Яна Кіян, МЕ-2)

«Нам презентували різні програми підтримки підприємництва, зокрема: програми COSME, де я дізналася про євпропейські програми підтримки малого та середнього бізнесу; від співзасновника компанії «Євроголд Індестріз ЛТД» дізналася про варіанти знаходження бізнес-партнерів в ЄС та практичні поради щодо формату виходу на ринки Євросоюзу; засновники та партнери компанії «OUTVED» Михайло Лесняк та Аркадій Лесняк дали практичні поради з виходу на європейський ринок та знаходження бізнес-партнерів (їх поради ґрунтувалися на досвіді українських підприємців, які вже успішно працюють на ринку ЄС, та описували інструменти самоаналізу компанії перед виходом на ринки ЄС. Семінар був спрямований на пояснення важливості реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, підвищення рівня обізнаності українців щодо розвитку відносин між Україною та ЄС» (Катерина Паламарчук, МЕ-2)

«Вже на початку навчання студенти-міжнародники разом з викладачами поринулися в роботу та стали учасниками семінару «Як знайти бізнес-партнера в Європейському Союзі?” Ми дізналися багато цікавої інформації про те, як вивести свій продукт на європейський ринок, як проаналізувати та удосконалити своє підприємство, як знайти бізнес-партнера та налагодити з ним співпрацю. Також дізналися, як вчиняти не варто і які помилки роблять сучасні українські підприємці. Своїм досвідом зі слухачами поділився пан Нільс Гроліч, співзасновника успішного експортоорієнтованого бізнесу (компанія «Євроголд»), що виготовляє продукцію в Житомирі та експортує за кордон. Хочеться подякувати усім доповідачам за отримані знання» (Крістіна Хімач, МЕ-2)

«Відвідавши семінар “Як знайти бізнес-партнера в ЄС?” я дізнався багато нової корисної інформації, отримав цікаві рекомендації у сфері побудови бізнесу з підприємствами ЄС, а також дізнався про сучасні інформаційні інструменти та майданчики, де можна знайти партнерів. Я усвідомив важливість підбору команди професіоналів та її мотивації для забезпечення успішного виходу на ринки ЄС» (Дмитро Фещенко, МЕ-3).

Наступний день був також багатий на враження. 07 вересня 2018 р. завідувач кафедри Катерина Романчук зі студентами 4 курсу спеціальності «Міжнародні економічні відносини» взяли участь у Презентації відкритих конкурсів на гранти та проекти ЄС та Тренінгу для громадських організацій «Мова грантових заявок і тендерів: як зрозуміти донора». Вони були орієнтовані на фахівців, які прагнуть підвищити навички у підготовці грантових заявок на конкурси і тендери ЄС, а також у комунікації з донорами. Захід виявився надзвичайно цікавим і майбутні фахівці з міжнародних економічних відносин поділилися отриманими враженнями:

«Хотілось би подякувати організаторам семінару «Мова грантових заявок і тендерів: як зрозуміти донора?» за отримані знання та поради стосовно співпраці з іноземними фондами. На семінарі було висвітлено не тільки основні кроки співпраці, а й всі підводні камені, які можуть траплятись на шляху реалізації проекту. Особливо цінною була інформація про планування фінансової частини та використання отриманих коштів. Також даний захід посприяв новим цікавим знайомствам. Організаторам успіхів та побільше учасників!» (Алла Шпедько, МЕ-1).

«Тренінг «Мова грантових заявок і тендерів: як зрозуміти донора?» – саме такі презентації, тренінги допомагають знайти однодумців, покращують і прокачують наші навички. Дякую організаторам за таку кропітку роботу та з нетерпінням чекаємо нових зустрічей» (Альона Лишняк, МЕ-1).

Студенти та викладачі кафедри висловлюють вдячність адміністрації університету за можливість долучитися до даних заходів, а також спікерам заходів за незабутні враження та атмосферу, мотивуючу до професійного самовдосконалення.