16 жовтня 2018 р. студенти спеціальності «Міжнародні економічні відносини» та викладачі кафедри міжнародних економічних відносин ЖДТУ взяли участь у тренінгу «Маркетингові дослідження ринків Польщі та Італії за галузями», що відбувся в готелі «Reikartz». Висококваліфіковані тренери-фахівці ЗЕД висвітлили:

– практичні питання підготовки товару до експорту в ЄС та розрахунок витрат (значна увага приділена розрахунку експортної ціни товару, особливостям самостійного експортного ціноутворення; перевагам застосування преференційних режимів в торгівлі з Польщею та Італією; вимогам до імпортованої продукції, документам, необхідним для її сертифікації, особливостям здійснення процедури, її тривалості та вартості; особливостям розрахунку митних платежів при імпорті та попереднього розрахунку витрат);

– особливості прорахунку ризиків у міжнародній торгівлі (розкрито питання аналізу ризиків експортної діяльності, лектори вказали на типові помилки в експортній діяльності, особливості перевірки контрагента та зазначили перелік документів, які слід вимагати від європейського покупця, вказали на маркери, які вказують на шахрайські наміри покупця, зазначили джерела інформації про потенційних контрагентів, а також зазначили перелік документів при експорті, на які слід в першу чергу звернути увагу);

– правила підготовки експортного контракту (висвітлено питання передконтрактної роботи, перемовин та особливостей застосування процедури медіації та врегулювання спорів; проаналізовано умови поставки та акцентовано на оптимальному базисі для експортера та імпортера.

З приємністю відзначаємо, що підготовка фахівців за спеціальністю «Міжнародні економічні відносини» в ЖДТУ здійснюється з урахуванням актуальних практичних питань, що виникають в ході організації та реалізації зовнішньоекономічної діяльності підприємства та дозволяє студентам орієнтуватися у складних питаннях, які піднімають тренери. Це підтверджується і відгуками студентів.

«Змістовна лекція від коучів, було цікаво дізнатися різні нюанси, про які слід знати при укладанні ЗЕД-контракту, які бувають форсмажорні обставини та як доводити їх дійсність. Також була корисною інформація про те, як слід  перевіряти майбутніх контрагентів та потенційних партнерів, аналізувати ринки збуту перед початком експортної діяльності.» (Маряна Твардовська, МЕ-1)

«16 жовтня 2018 р. ми відвідали цікавий захід влаштований Укрсіббанком для українських експортерів. Мова йшла про ринки наших найближчих партнерів – Польща й Італія. Спікер, Микола Ларін (експерт в галузі міжнародної торгівлі, керівник проектів Асоціації експортерів і імпортерів ЗЕД, керівник Робочої групи з правових питань при Комітеті підприємців у сфері ЗЕД, член Робочої групи з перекладу офіційного україномовного видання правил Інкотермс 2010 в Україні; керівник проектів з перекладу та адаптації до термінології національного законодавства багатьох офіційних публікацій Міжнародної торгової палати (МТП), присвячених міжнародній торгівлі) – справжній знавець своєї справи. Він залюбки розповів нам про всі аспекти в торгівлі з контрагентами, на що важливо звертати увагу та про що завжди потрібно пам’ятати при складані контракту. Мені, як студентці 4 курсу, було зрозуміло все з лекції експерта, я б залюбки ще раз відвідала подібний семінар!» (Анна Саакян, МЕ-1)