12 квітня 2014 року у ЖДТУ в рамках комплексу заходів до Дня науки в ЖДТУ відбулися дебати англійською мовою серед студентів 2-4 курсів Факультету обліку і фінансів, що поглиблено вивчають англійську мову за професійним спрямуванням. Темою дискусії стала: «Accounting Profession in the Modern World: Challenges and Opportunities» («Облікова професія у сучасному світі: виклики та можливості»).

Організаторами виступили к.е.н., доц. кафедри бухгалтерського обліку та аналізу за видами економічної діяльності Марія Олегівна Козлова та старший викладач кафедри Ірина Сергіївна Волинець. «Третьою стороною» виступили викладачі доц. М.О. Козлова та ст. викл. І.С. Волинець, а також запрошені гості – к.ф.н., доц., зав. кафедри іноземних мов Л.Ф. Могельницька та к.е.н., доц., доц. кафедри обліку і аудиту А.В. Рабошук.

Розпочалися дебати із привітання д.е.н., проф., заст.декана ФОФ О.А. Лаговської, яка відмітила важливість високого рівня володіння англійською мовою для сучасних фахівців та побажала учасникам успіху та наснаги.

16 студентів було попередньо поділено (жеребкуванням) на дві групи, що за правилами проведення дебатів відстоювали протилежні точки зору.

Одна команда (у складі Андрія Ревенка (ОА-72), Сергія Можарівського (ОА-72), Олени Левківської (ОА-68), Марини Колесникової (ОА-68), Ірини Солдатенко (ОА-71к), Христини Синельникової (ОА-72), Таісії Сарган (ОА-78к) та Ігоря Пахомова (ОА-68)) шукала позитив і доводила, що бути бухгалтером у сучасному світі – престижно, цікаво, відповідально і надає можливості для самореалізації та кар’єрного зростання, опоненти ж намагалися довести, що бухгалтер – професія нудна, нецікава, малооплачувана та непрестижна у нашій державі.

Жеребкуванням було визначено, яка з команд перша презентуватиме аргументи на користь обраної позиції. Це виявилися саме студенти, які висвітлювали виклики, складності та недоліки облікової професії: Анна Кисель (ОА-76), Анна Вдовиченко (ОА-76), Анастасія Шевцова (ОА-76), Тетяна Савелюк (ОА-76), Анна Рабощук (ОА-76), Дар’я Левкович (ОА-76) Юлія Остринська (ОА-76), Марина Максимчук (ОА-76). Напевне, цій команді було важче, оскільки учасники – студенти-обліковці, які вивчали облікові дисципліни і які здебільшого планують пов’язати своє подальше життя саме із бухгалтерським обліком, і яким наші викладачі намагалися прищепити любов до обраного фаху. Безперечно, шукати недоліки, виклики та негативні риси у обраній професії важче. Проте, як відмітили усі учасники дебатів, це виявилося вельми корисним і дозволило об’єктивно подивитися на обрану професію.

Обидві сторони ввічливо та із дотриманням правил дискусії намагалися переконати одна одну. Яскраві презентації, що ілюстрували позицію кожного із 8 виступаючих від кожної команди, були насичені як аргументами, фактами, цифрами, висловлюваннями відомих людей, так і гумором, карикатурами, доречними вставками відео-матеріалів.

Студенти обох команд показали високий рівень володіння англійською професійною мовою, повагу до опонентів, сумлінне ставлення до підготовки презентацій. Позитивна атмосфера і налаштованість на чесне суперництво стали запорукою вільного висловлювання думки та відкритості до сприйняття різних позицій. Добір аргументів кожної зі сторін засвідчив бажання глибоко розібратися у позитив та негативі обраного фаху.

Дебати надають прекрасну можливість живого невимушеного спілкування англійською професійною мовою. Усі учасники дебатів відмітили також можливість набути досвіду публічного виступу та коректного відстоювання власної позиції. Подібні заходи безумовно підвищують культуру спілкування студентів, що значно допоможе їм і у подальшій професійній реалізації.

Презент-команда-ЗА                  Презент-команда-ПРОТИ

 

Матеріал підготувала доц. М.О. Козлова
фото: В.В. Бондарчук