26 квітня студенти групи МЕ-2 разом викладачем кафедри міжнародних економічних відносин к.е.н. Катериною Шиманською відвідали практикум “Експорт в Швецію крок за кроком”, організований Торгово-промисловою палатою Швеція-Україна на базі Київської торгово-промислової палати України.

«Даний практикум був надзвичайно цікавим та корисним. Перед нами виступали спікери (представники ТПП Швеція-Україна, експерти Асоціації експортерів і імпортерів «ЗЕД»), які здійснюють інформаційну підтримку експортерів. Представлена інформація була цікавою з точки зору практичного застосування при експорті українських товарів. На початку нам представили маркетингове дослідження ринку Швеції, основні тренди шведського ринку, уподобання споживачів, ціни на продукцію, можливі канали збуту, компанії та бренди, які представлені на ринку та їх частки. Разом з тим, більш детально була представлена інформація щодо підготовки експортного контракту, прогнозування ризиків в міжнародній торгівлі, використання нормативної бази. Імпонувало те, що інформація подавалася з прикладами реальних ситуацій з практики діяльності українських експортерів, описом шляхів вирішення та наслідків проблем» (Крістіна Хімач, Аліна Котвіцька)

«Практикум був дуже цікавим та пізнавальним. Ми дізналися багато нової інформації про експорт продукції до Швеції та потенційні ніші для українських виробників, зокрема в частині органічних продуктів. Ми поглибили свої знання про проблеми організації експортної діяльності, основні фактори, що сповільнюють вихід на ринки інших країн. В простій та доступній формі спікер представив інформацію про бар’єри виходу на ринок ЄС та описав інструменти отримання інформації про них. Також, ми дізналися про те, що найбільше шахрайських угод відбувається на базисах Інкотермс групи С.

Дуже цікавою була інформація про бази даних контрагентів усього світу, де можна знайти достатньо детальну інформацію про фірму, її угоди та співпрацю з метою уникнення ризиків шахрайства» (Олександра Мартиненко)