Чудового сонячного дня, яким видався День студента 17 листопада, група студентів нашого університету на чолі з викладачем чеської мови Чижевською Надією Володимирівною вирушила до Києва на запрошення посольства Чеської Республіки в Україні та Чеського центру у м. Києві.

Зустріч відбулася з нагоди національного свята Чеської Республіки – Дня боротьби за свободу і демократію, яке святкується 17 листопада. До речі, День студента зв’язаний саме з подіями 17 листопада 1939 року у Празі, коли студенти Карлового університету та інших навчальних закладів вступили у боротьбу за свободу та незалежність з окупаційними німецькими військами. Виступ був жорстоко подавлений, велика кількість студентів загинула. В пам’ять цієї дати відзначається День студента.

Проходила зустріч у кінотеатрі “Жовтень”, що знаходиться в одному з найстаріших районів Києва – Подолі. Крім, представників Житомирського державного технологічного університету, на зустріч були запрошені студенти та викладачі Національного державного університету ім. Тараса Шевченка та Національного аграрного університету м. Біла Церква, Київська область – вузи, в яких вивчається чеська мова. А наш університет єдиний в Україні, де вивчається чеська мова професійного спрямування – чеська мова для бухгалтерів.

Зустрічали делегацію дружньо, гостинно – повноважний посол Чеської Республіки в Україні Іван Почуха тепло привітав присутніх. У своєму виступі посол коротко розповів про історичні події 17 листопада 1939 року у Празі, про боротьбу чеських студентів за свободу та демократію. Подякував присутніх за участь у святі та запросив на фуршет з чеським вином з Моравії та смачними українськими стравами.

Під час фуршету було приємне спілкування студентів та викладачів з послом. Розмова велась чеською та російською мовами.

Офіційну промову посол говорив чеською мовою і хоча в залі були люди, які знають або вивчають чеську мову, був організований перекладач на українську, який вела випускниця університету ім. Т. Шевченка.

До речі, організатор цієї зустрічі, директор Чеського центру у Києві пані Дачмар Остржанська, приємна молода жінка, чешка, прекрасно володіє українською мовою, розмовляла гарною, літературною українською мовою. Пані Дачмар цікавилася Житомирським державним технологічним університетом, вивченням чеської мови у ньому. Коли їй показали підручник “Чеська мова для бухгалтерів”, виданий в Інституті обліку та фінансів, вона запитала: “Де видавався цей підручник, у Чехії?”, і на відповідь, що підручник виданий видавництвом Житомирського державного технологічного університету, була приємно вражена.

Зустріч була і з Оленою Ващенко, викладачем чеської мови Київського славістичного університету. В березні цього року вона приїжджала в Житомирський державний технологічний університет зі своїми студентами, що проходили практику як викладачі чеської мови.

Познайомилися наші представники з О.І. Даниленко, автором підручника “Чеська мова для українців”, який активно використовується при викладанні чеської мови в Інституті обліку та фінансів.

Цікавим було знайомство з кандидатом с.-г. наук, доцентом Білоцерківського національного аграрного університету Ланіним Едуардом Валентиновичем (він виявився земляком нашого викладача Чижевської Н.В.).

Посол Чеської Республіки під час фуршету розмовляв з усіма, знайомився (потиснув руку нашому студенту Євгену Салко), простий у спілкуванні, взагалі, приємна людина.

Один студент з Білої Церкви підійшов до посла, який якраз спілкувався з нашими представниками і сказав: “Пане посол, Ви така велика людина, представляєте Чеську державу у нас в Україні, і так просто спілкуєтесь з нами, звичайними студентами, я захоплений Вами!”, на що посол скромно відповів: “Це моя робота”.

На фуршеті пані Дачмар запросила до кінозалу на перегляд чеського фільму “Протектар” про події 1939 року в Чехії, яким розпочався кінофестиваль чеських фільмів. У кінозалі пан посол звернувся до всіх присутніх зі словом.
Ми вдячні керівникам університету та Інституту обліку та фінансів, які сприяли нам у такій чудовій поїздці і сприймаємо це як гарний подарунок до дня студента.