29 квітня 2011 р. відбулася зустріч студентів обліково-фінансового факультету, котрі поглиблено вивчають фахову польську мову (а таких на факультеті нараховується більше 100 осіб), зі 46 студентами з Республіки Польща, які прибули в рамках 6-го Рейду KNPR (Koło Naukowe Polityki Regionalnej, Наукова організація регіональної політики).

Зібрання, яке почалося о 14:00 в актовому залі ЖДТУ, відкрила заступник декана ОФФ к.е.н. К.П. Боримська, яка, привітавши гостей, представила їм Житомирську наукову бухгалтерську школу, що функціонує в рамках обліково-фінансового факультету Житомирського державного технологічного університету, та лідера цієї школи д.е.н., проф. Ф.Ф. Бутинця.

Франц Францович розповів присутнім про плідну співпрацю, яку ЖДТУ здійснює з вищими навчальними закладами зарубіжних країн, в тому числі з ВНЗ Республіки Польща, про тривалу дружбу з польськими професорами, про студентів, які паралельно навчаються в ЖДТУ та університетах м. Кракова та м. Варшава.

Франц Францович Бутинець розповідає присутнім про плідну співпрацю ЖДТУ з вищими навчальними закладами зарубіжних країн

Далі з привітальним словом виступили два декани – декан ОФФ, к.е.н., доц. І.А. Панченко та студентській декан, студентка ІІ-го курсу Світлана Невмержицька, яка поглиблено вивчає фахову польську мову. Інна Анатоліївна гарно представила наш університет, здобутки ОФФ, переваги, які отримують студенти, навчаючись на обліково-фінансовому факультеті. Студентський декан не лише вміло перекладала виступ декана польською мовою, але й подарувала гостям і усім присутнім пісню “Mam tylko ciebie”.

Катерина Павлівна наголосила на тому, що ця зустріч стала можливою завдяки людині, яка стала зразком об’єднання двох народів, двох культур і наукових шкіл, випускнику ОФФ ЖДТУ 2011 р., і в той же час випускнику Економічного університету в Кракові 2011 р., а нині – аспіранту даного університету, – Юрію Ренкасу.

Юрій виступив з привітальним словом, акцентував увагу молоді на необхідності вивчення іноземних мов, культур і світів зарубіжних країн. Дуже гарні презентації підготували польські студенти. Кшиштоф Місек розповів про речі, з якими асоціюється Республіка Польща, представив видатних поляків, найважливіші традиції й звичаї поляків, студентське життя, культуру поляків, риси, характерні для цієї нації, систему освіти і науки, намалював подальші перспективи Польщі в Європейському Союзі, шенгенську зону, кроки відкриття бізнесу в сусідній нам країні.

Далі голова Наукової організації регіональної політики запропонувала “помандрувати вулицями Кракова” – розповівши про найвидатніші місця найдавнішої історичної столиці країни.

Насамкінець гості презентували 15-хвилинний фільм про Економічний університет в Кракові.

В подарунок від наших студентів поляки отримали масу позитивних вражень від виступів золотих голосів ОФФу – Марини Шостак, Світлани Невмержицької, Олександра Палюшкевича – а також запальних танців Тетяни Роспотнюк, Олександри Кайтан та Назара Рудого.

Далі тривала жива розмова (запитання-відповіді) з приводу проблем освіти та дозвілля студентської молоді двох братніх народів, а також перспектив нашої подальшої співпраці, не обминули увагою і загальнодержавні проблеми – Євро-2012, “Україна і ЄС” тощо.

В цілому поїздка мала науково-інтеграційний характер у поєднанні з відпочинком на нашій щедрій українській землі (після відвідання ЖДТУ польські гості разом з нашими студентами насолоджувалися гарними краєвидами м. Житомира, побували в музеї Космонавтики, крамницях, парках, кафе, і насамкінець – нічному клубі “До-До”).

Світлина на пам'ять про зустріч

З приємними враженнями, теплими обіймами та масою позитиву проводжав наш ОФФ польську делегацію вже наступного ранку до Києва й Ялти, з надією на те, що дана зустріч – ще один маленький, але міцний місток у побудові дружньої співпраці між Україною та Польщею!!!